1990-ben a texasi Fort Worth (Amerikai Egyesült Államok) és Budapest testvérvárosi megállapodást kötött. Az aláírást követően elindult az amerikai városban működő Harris Methodist Health Systemmel a magyar egészségügyi rendszer támogatását és fejlesztését célzó közös munka. Ezzel kezdetét vette az akkor még Magyarországon újdonságnak számító otthoni szakápolási rendszer kialakítása.

A Harris Egészségügyi Szolgálat (Harris) 1994-ben Magyarországon az elsők között kezdhette meg működését otthoni szakápolást nyújtó szervezetként. Az alapítók, tudva, hogy az egészségügy legköltségesebb része a hosszú kórházi ápolás finanszírozása, a szolgáltatás mielőbbi bevezetését szorgalmazták.

A Harris magyarországi képviselői számos meghívást kaptak az otthonápolási szolgáltatás területén már akkor élen járó Harris Methodist Health System munkatársaitól amerikai tanulmányutakra és képzésekre, ahonnan rengeteg hasznos információval, tudással és tapasztalattal felvértezve elkezdtük a rendszer itthoni kiépítését.

A Harrisnek meghatározó szerepe volt a magyarországi otthoni szakápolási rendszer kialakításában és a szakma honosításában. Az akkor három – budapesti, debreceni és zalaegerszegi – szervezettel elindult szolgáltatás azóta további területeket is lefedve mind struktúrájában, mind működésében is példaértékű lett.

A Harrist jól kiépített szervezete, az állandó minőségre törekvése, a szakmai elvárásoknak megfelelő feladatok teljesítése, valamint minőségbiztosítási rendszerének folyamatos felülvizsgálata, gondozása és fejlesztése teszi egyedivé az otthoni szakápolást és hospice szolgáltatást nyújtó szervezetek között.